Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2012 06:00 - ...ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ - ТРАДИЦИИТЕ
Автор: aziti Категория: Забавление   
Прочетен: 1868 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.03.2012 15:19




НАРОДНИТЕ ТРАДИЦИИ И

НАЙ - ДРЕВНИТЕ КОРЕНИ НА БЪЛГАРИТЕ

автор:
Сава Костова - етнограф


Безспорно е, че древните българи донесоха в Европа най-стария и точен слънчев календар, чието създаване учените определят около 3-то хилядолетие пр.н.е. в районите на древен Шумер и Египет.
Логично е да се твърди, че прабългарите донесоха не само календара, но и древни традиции прикрепени към него, които този народ е изпълнявал ( а някои се изпълняват и до днес) за да измолва от природата и боговете ( а после само от един бог) здраве, плодородие, защита от бедствия, семейно благополучие И др.
Българите оставиха един безценен документ – “Именник на българските царе” от VІІІ век, създаден по случай 600 г. от възкачването на престола на цар Авитохол. Велика България тогава е обхващала южните райони на Волга, Днепър, Днестър и Кавказ. Тази Българска държава продължава царуването си и отсам Дунава от 680 г. с цар Аспарух и следващите царе, всичките предимно от рода Дуло.
Питаме, колко държави в Европа по това време, през VІІІв., могат да притежават такъв документ и то на своя писмен език с 600 годишна държавна организация и династии? Не е ли тази Велика България, която системно и постоянно векове наред разбиваше Източната Римска империя (Византия) и създаде следващата голяма империя в Европа. Но не само това – остава един дълъг период наречен Памир и Тибет. За този период ни разказва поемата “Махабхарата” от V в. пр. н. е. и не се ли сбъднаха предсказанията на царица Шакунтала от Памир, съобщени и от бога Ра, от поемата “Махабхарата”, която учените смятат ,че е посветена на прабългарите. Царица Шакунтала казва: “Синът ми Бхарата ще бъде цар на тази земя - с корона вечна върха на Хималая. На негово име ще се наричат народът му и страната. И четири морета , чиито гриви бели развяват се на стража край нейните предели”. Четири морета стояха на стража не само на българските граници в районите на Памир, но и на Балканите в
Европа. Те продължават да стоят и днес на стража на духовните и културни граници на българите.
Научният работник Петър Добрев с математически и морфологични методи доказа, че древния български календар е точен и от там "Именникът на българските царе" е абсолютно точен по години и месеци. Неоспоримо логично е, че към този календар, който е прилаган, да се свързват и много от българските традиции и чрез него да се документират важни държавни събития.
В края на този документ, Именникът на българските царе от VІІІ век, се казва, че преди така изброените царе е цар Навуходоносор. Къде в тази далечна древност ни праща да търсим своите корени този Именник, в Месопотамия при цар Навуходоносор през VІ в.пр. н. е.? Нима от там тръгнаха нашите прадеди? Нима и те бяха от тези арийци, които тръгнаха от Иранското плато?
Шумерите създават най-старата висока култура и писменост в света в южните райони на Месопотамия. Независимо от кого е владяна Месопотамия (Шумер, Вавилон, Асирия) Шумерската писменост и култура, включително и до VІ в.пр.н.е. е била ползвана от всички племена, населявали тази територия, доказват изтъкнати световни учени. Затова нашите проучвания за българските корени трябва да започват именно от шумерите в ІІІ хилядолетие пр. н. е. Те са оставили своята писменост върху керамични плочки в библиотеки, които са открити и разчетени и днес се пазят в редица музеи в света и най вече в Бритиш музеум в Лондон.
Ето за тези корени и засипани пътеки към които ни отвежда Именникът на българските царе, искаме да потърсим източници и доказателства в древен Шумер, Месопотамия и Египет чрез достигналите до нас народни традиции и обичаи.
Традицията е най-консервативното начало в бита на един народ. Не се ли спази точно те очаква зло, прокоба, отмъщение на съдбата и боговете. По тази причина някога християнството (новата религия) е било принудено да се съобразява и пригажда към старите народни традиции. Изхождайки от основните компоненти на българската народност – траки, славяни, древни българи – всички те са вложили свои вярвания в основните традиционни календарни, трудови , семейни и др. Празници, достигнали до нас. Много от тези вярвания археологическата и етнографска науки откриват и ги разграничават. Тук ще се ограничим да говорим за древните български следи и корени, за българските обичаи като отидем в дълбоката древност, в VІ в. пр. н. е., по време и преди асирийския цар Навуходоносор, който владее цяла Месопотамия, включително и шумер, чиито наследници ни определя неоспоримия Именник на българските царе. Навуходоносор е уважавал вярванията на всички племена и е разрешавал да се грижат за светилищата на своите местни богове, за разлика от персийския цар Кир. Той побеждава Навуходоносор, разрушава храмовете на Месопотамия и “зикуратите” на Шумер, и налага религията на Заратустра.

Древните българи донесоха от Месопотамия не само точния слънчев календар, но и своя върховен бог на слънцето Ра, наречен Танг-Ра. В Шумер той е прастария Нана-Ра, в Египет – Атон-Ра и Амон-Ра, арийците от Индия – Инд-Ра, а при прабългарите Танг-Ра. Ако се изхожда от названията по това време Ра е обобщен бог. Танг-Ра е мож3еби обобщен бог, който включва всички богове, изхождайки от древната поема “Рамаяна” (Ра-Ма). Не бяха ли те, българите, прегърнали единобожието като официална религия (най-прогресивното философско учение за това време) в битката с многобожието , която се води чак до Христос, а в традициите на народа и до днес. Какви са били светилищата на древнобългарския върховен бог Тангра? Четириъгълните основи на светилищата открити в Плиска и Мадара не товорят ли за близост със стъпаловидните пирамиди “зикурати” на Шумер, които са били на три етажа, долния боядисан в черно, средния – в червено и най-горния в синьо, с градина на всеки етаж и блестящ купол на върха. Не блестят ли и до днес куполите на източноправославни храмове за разлика от тези на западната църква. Не блестят ли в злато и одеждите и короните на нашите духовници, подобно на тези на царете – жреци на древен Шумер, за разлика от духовниците от западната църква. От къде идват тези древни духовни традиции? Това археолозите и етнографите трябва да изясняват.


/следва.../



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aziti
Категория: Забавление
Прочетен: 468797
Постинги: 207
Коментари: 266
Гласове: 1667
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930